Pengaruh Suhu Makanan Terhadap Daya Terima Makanan Di Rumah Sakit

Akila Lalita Widi, AASP Chandra Dewi, Reni Sofiyatin, Luh Suranadi

Abstract


Background : Food acceptance is one of indication that could be evaluate for the hospital service especially from aspect of food dishes. The factors who needed attention is food temperature which one of food dishes not warm enough has opportunity to waste 3,8 times be compared by warm food.

 

Methods : This is study literature that obtained from 4 databases among them the national library E-resources, portal garuda, pubmed, and google scholar with using inclusion criteria. Key words used in this literature search include: “food temperature”, “time accurancy”, “the acceptability of food”, “food waste”, “plate waste”.

 

Results : By journals who has review, 3 of them stated that there are effect of food temperature to food acceptance, and one of them stated there aren’t effect of food temperature to food acceptance because another factors videlicet internal nor external factors. The range of best food dishes temperature from lunch time 35°C-44,9°C and soup’s menu evenly served at <60°C.

Full Text:

PDF

References


Ambarwati, R. (2017). MAKANAN DENGAN SISA MAKANAN PASIEN DEWASA NON DIET. Naskah Publikasi.

Andiani, W. (2016). HUBUNGAN PERSEPSI CITA RASA DAN KETEPATAN WAKTU PENYAJIAN DENGAN DAYA TERIMA MAKANAN LUNAK PADA PASIEN PENYAKIT SALURAN CERNA RAWAT INAP DI RSUD KABUPATEN SUMEDANG TAHUN 2016. Naskah Publikasi.

Atmanegara, W. O., Dachlan, D. M., & Yustini. (2013). GAMBARAN TINGKAT KEPUASAN SISWA TERHADAP MUTU HIDANGAN PADA PENYELENGGARAAN MAKANAN DI SEKOLAH POLISI NEGARA (SPN) BATUA POLDA SULSEL TAHUN 2013. Unhas Repository, 1–16.

Chik, C. T., Zulkiply, N. A., & Bachok, S. (2019). Plate Waste in Public Hospitals Foodservice Management in Selangor , Malaysia. Indian Journal of Science and Technology, 11(January). https://doi.org/10.17485/ijst/2018/v11i36

Halek, Y. A., Fatimah, F., & Prawiningdyah, Y. (2013). Ketepatan Jam Distribusi dan Asupan Makan pada Pasien dengan Diet Nasi di Rumah Sakit Umum Daerah Atambua. Naskah Publikasi Universitas Respati Yogyakarta.

Kemenkes, R. I. (2013). Pelayanan Gizi Rumah Sakit. Kementrian Kesehatan RI.

Kurniah, I. (2009). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Daya Terima Makan Siang Karyawan di RS Brawijaya Woman and Children Kebayoran Baru Jakarta Selatan. Naskah Publikasi UIN Syarif Hidayatullah.

Lironika, A., & Suryadi, M. Y. (2019). Jadwal Distribusi dan Citarasa Makanan Berhubungan dengan Sisa Makanan Pasien di Ruang Perawatan Obgyn dan Bedah RSD . dr . Soebandi Jember The Distribution Schedule and Food Taste was Correlated with Patient ’ s Plate Waste at Obstetric and Surgical Room. Amerta Nutrition, 194–200. https://doi.org/10.2473/amnt.v3i3.2019.

Lumbantoruan, D. B. . (2012). Hubungan penampilan makanan dan faktor lainnya dengan sisa makanan biasa pasien kelas 3 seruni rs puri cinere depok bulan april-mei 2012 skripsi. Naskah Publikasi UI.

Moehyi, S. (1992). Penyelenggaraan Makanan Institusi dan Jasa Boga.

Nuraini, N., Bintanah, S., & Nugraheni, K. (2016). Suhu Makanan dan Sisa Makanan Pasien Dewasa Diet Lunak di Rawat Inap Penyakit Dalam Rumah Sakit Umum Daerah Kota Semarang, 41–49.

Paramita, M., & Kusuma, H. S. (2020). Peran Suhu Makanan pada Sisa Makanan Pokok , Lauk Hewani , Lauk Nabati dan Sayur pada Pasien Diet TKTP. Jurnal Gizi Unimus, 9(1), 142–149.

Purnita, N. R. (2016). HUBUNGAN WAKTU TUNGGU DAN SUHU MAKANAN DENGAN DAYA TERIMA MAKANAN DI RSUD dr.DRAJAT PRAWIRANEGARA KABUPATEN SERANG BANTEN. Skripsi, 1–87.

Ronitawati, P., Puspita, M., Citra, K., Gizi, P. S., Kesehatan, F. I., Unggul, U. E., … Jeruk, K. (2017). FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN SISA MAKANAN DI RUMAH SAKIT UMUM DAERAH KOJA JAKARTA UTARA TAHUN 2017. Jurnal Uniska, 3, 57–76.

Sunarya, I., & Puspita, W. L. (2018). PERBANDINGAN DAYA TERIMA MAKANAN SERTA FAKTOR-FAKTOR YANG SWAKELOLA DAN OUTSOURCING. Pontianak Nutrition Journal, 01(02), 1–4.

Tanuwijaya, L. K., Sembiring, L. G., & Dini, C. Y. (2018). Sisa Makanan Pasien Rawat Inap: Analisis Kualitatif Laksmi. Indonesian Journal of Human Nutrition, 5, 51–61.

Yunita, A., Wulandari, I., & Galuh, F. (2014). Gambaran Waktu Tunggu, Suhu, dan Total Bakteri Makanan Cair di RSUP Semarang. Medica Hospitalia, 2(2), 110–114.




DOI: https://doi.org/10.32807/jgp.v5i2.203

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Jurnal Gizi Prima (Prime Nutrition Journal)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Address:

Jurnal Gizi Prima (Prime Nutrition Journal) 2656-2480 Kampus A Poltekkes Kemenkes Mataram, Jurusan Gizi, Jl. Praburangkasari Dasan Cermen Sandubaya Mataram.